How to Define Office Culture Through Interior Design

Confidential Interiors Project Confidential Location

Community-Centered Design

Together with lauckgroup, our client’s corporate headquarters sought out to create a community-centered workplace that reinforces the company’s unique local identity. And we did just that. The new building consolidates their local businesses – allowing for the alignment of mission and values, enhancement and definition of culture, as well as access to information and exchange.

  • -0
  • Hover 0

Demonstration of Improvements to Core Functionality

Initially, our client wrote out its core values and asked us to center the design around these principles: We behave with integrity. We treat people with dignity and respect. We motivate, inspire and engage talent. We deliver an exceptional customer experience. We continuously improve and innovate. We execute thoroughly and seek excellence. With these in mind, we challenged ourselves to think of ways to manifest these principles through the design of their building. As a result, Community, Connectivity and Circulation were cornerstones for the design of the entire building. Our client sought an integrated space focused on the experience of the individual, while creating an egalitarian environment designed for all.

Executing Design and Programming Goals

The key challenges were accommodating building amenities and customer contact centers on one ‘super floor’ that would deliver an experience of connection to the outside while creating connectivity to provide a campus environment. Thus was born the community floor, located on the 8th floor and measuring 250,000 square feet (nearly the size of five football fields), it serves as the arrival point for all employees – regardless of position or role within the company. This approach once again drove home their desire for a less-hierarchal corporate culture. The community floor features a marketplace offering a variety of fresh and local foods, choice of seating areas, a freestanding Starbucks coffee bar, two outdoor courtyards, two conference centers and a health center. At the center of the 8th floor, a town square serves as the heartbeat of the building where all employees flow through.

    Innovative Use of Technology

    Connectivity was one of the key project objectives. As a result, each employee needed to be as connected as possible. Technology was employed in any way it could support and untether the employee and further instill their core value of trust and connectedness within each team member. This included state-of-the-art technology throughout the entire complex allowing for any team member to plug and play wherever they needed to, from conference rooms to breakout areas to unassigned workspaces. Additionally, all employees receive a food card that gives them access to the fully stocked servery. At any point, they can pick up an item, scan it, and pay for it at a kiosk station with their card.

    Cost Reduction

    Placing the building atop a parking podium, versus below-grade, created significant cost savings for the project. This saved the project money, while creating great views for all employees and enhancing access to natural light by lifting the entire project above surrounding retail developments. Concurrent planning and design of core and shell with interiors allowed for a reduced footprint as the program, function and cross-function were planned in tandem reducing inefficiencies, Other cost-effective solutions involved alignment of the core and shell team with the interiors team and clear and effective decision making from our client.

    Improving Workplace Productivity

    Workplace productivity is optimized through the technology and choice design strategy. Natural daylighting and connection to outdoor spaces, as well as the ability to work anywhere on campus created a more productive and engaged employee. In addition to engagement, daylighting provides significant cost savings for operations. Roof monitors (angled skylights) accommodate indirect natural light throughout and paired with furniture-based lighting solutions resulted in a major reduction of overhead lighting. This allows for lighting to be turned off when not used. With happier workers, the client hopes to create a better workplace that ultimately results in a better customer experience.

Creative Workplace Concepts
  • Community Spaces
  • Meeting Spaces
  • Color, Lighting & Graphics
  • Contextual Design
  • The larger outdoor courtyard on the 8th Floor and Town Square area are the central focal points of the community floor. The courtyards, along with the open multipurpose space, comprise the “town square”. The central “town square” holds café seating during a normal day and transforms into an all hands space for events. The design team highlighted these zones using lighting, rich natural materials and architectural details.

    The larger outdoor courtyard on the 8th Floor and Town Square area are the central focal points of the community floor. The courtyards, along with the open multipurpose space, comprise the “town square”. The central “town square” holds café seating during a normal day and transforms into an all hands space for events. The design team highlighted these zones using lighting, rich natural materials and architectural details.
  • Each of the two conference centers holds a variety of small meeting and huddle rooms, as well as larger meeting and training spaces that can be divided into smaller rooms for ultimate flexibility. Generous interior circulation provides impromptu meeting and pre-function space outside of the large conference and training rooms.

    Each of the two conference centers holds a variety of small meeting and huddle rooms, as well as larger meeting and training spaces that can be divided into smaller rooms for ultimate flexibility. Generous interior circulation provides impromptu meeting and pre-function space outside of the large conference and training rooms.
  • The design team capitalized on color, lighting, graphics and architectural elements to guide employees through the space to reinforce a sense locality while reinforcing the clients’ community brand. Use of architectural elements as wayfinding is a common element found throughout the campus – from the sculptural coffee bar to the lit forms at each end of the building. Both entrances to the eighth-floor feature foundational branded signage that underscores the company’s culture and values.

    The design team capitalized on color, lighting, graphics and architectural elements to guide employees through the space to reinforce a sense locality while reinforcing the clients’ community brand. Use of architectural elements as wayfinding is a common element found throughout the campus – from the sculptural coffee bar to the lit forms at each end of the building. Both entrances to the eighth-floor feature foundational branded signage that underscores the company’s culture and values.
  • The use of local Texas shell stone and Texas Cordova Cream stone at each entry to the community floor further emphasizes the client’s connection to the region and community. Throughout the space, the warmth and texture of the materials —Texas stones, blackened copper, leathers, terracotta tiles, and regional plant materials — are inspired by North Texas and highlight the client’s commitment to this office having a North Texas feel.

    The use of local Texas shell stone and Texas Cordova Cream stone at each entry to the community floor further emphasizes the client’s connection to the region and community. Throughout the space, the warmth and texture of the materials —Texas stones, blackened copper, leathers, terracotta tiles, and regional plant materials — are inspired by North Texas and highlight the client’s commitment to this office having a North Texas feel.
Ready to Talk?

We can't wait to tell you more about our office and interiors projects

Contact Us

Search